maandag, mei 15, 2006

Lekker gegeten...

Vanavond hebben we een heerlijk recept van Karin Smietert gegeten: asperges met zeekraal en zalm. Nou wist ik echt niet wat zeekraal was en heb het even gegoogled:
Zeekraal lijkt op een soort "minicactusje" zonder stekels (Salicornia = "zoute-kraaltje"). Het groeit op kale plekken en aan de randen van de schorren (=kwelders). Schorren zijn begroeide buitendijkse gebieden die onder invloed staan van eb en vloed. Zeekraal is vaak de eerste plant die de kale slikken koloniseert. Individuele plantjes houden het fijn zwevende materiaal vast en zorgen zo voor de aangroei van het schor. Het is dan ook een echte pioniersplant en komt lokaal zeer massaal voor. Doordat het plantje actief zout opneemt heeft het een zeer zilte smaak. Ook zit het boordevol vitaminen die het uit het omringende zeewater opneemt. Zeekraal is een eenjarige plant die zich middels zaadvorming voortplant. Om te kiemen heeft zeekraalzaad zoetwater nodig. Veel regen in het vroege voorjaar (tijdens doodtij periodes) zijn dan ook onontbeerlijk voor een goede productie. Zeekraal komt wereldwijd voor en bestaat uit verschillende soorten. In Europa is de voornaamste soort Salicornia Europea. Te verdelen in twee groepen: kortarige en langarige. Kortarige vormt meer vertakte stengels en is donkerder van kleur. Het is minder afhankelijk van eb en vloed en komt ook vaak binnendijks voor. Langarige is minder vertakt, lichtgroen van kleur en sterk gebonden aan de zee. De laatste vorm is de lekkerste en is dan ook de vorm die door Elenbaas wordt geleverd. Zeekraal is oogstbaar van half mei tot en met begin september. Van een plantje kan men meerdere malen oogsten doordat het na afsnijden steeds opnieuw aangroeit. Bij het aangroeien vertakt het ook waardoor hele dichte matten van vertakte zeekraal kunne ontstaan. Aan het eind van het seizoen (half augustus) worden de eerste bloemetjes zichtbaar als witte puntjes. Hierna worden de plantjes steeds houtiger en vind uiteindelijk zaadvorming plaats. Gaat het in het zaad dan wordt de zeekraal geel/oranje en uiteindelijk bruin, waarna het zaad door wind en water wordt verspreid.

Best wel een interessant verhaal over een door mij voor het eerst gegeten plantje. Maar ook het recept zal ik je niet onthouden:

Nodig: 600 gram aspersges, bekertje slagroom, zeekraal, blikje zalm, peper en zout

Schil asperges en snij ze in stukjes van 3 centimeter en laat alles smoren in de slagroom met een klontje boter. Voeg na 10minuten de zeekraal toe, die je eerst heb schoongemaakt (donkerste puntjes eraf) en na nog es 5 minuten doe je de zalm erbij, op smaak brengen met peper en zout.

Yummieyummieyummie!

1 opmerking:

Anoniem zei

Lijkt me heerlijk!!

Anna